Päivä 1 - Retkellä Tallinnassa

1.7.2016

Koska olemme käyneet Tallinnassa jo niin monta kertaa ja pääsääntöisesti jokainen käynti noudattaa samaa kaavaa, sillä erityisesti emme enää mene Tallinnaan nähtyvyyksiä katselemaan, kirjoitan tällä kertaa erilaisen matkakertomuksen. Esittelen lähinnä ruokapaikkoja ja ostosmahdollisuuksia, jotka...

Outi

Tämän matkapäivän sisältö on tuotu vanhasta blogista. Joten tämä voi näyttää hieman hassulta verrattuna uusimpiin matkapäiviin verrattuna.

11:54

Koska olemme käyneet Tallinnassa jo niin monta kertaa ja pääsääntöisesti jokainen käynti noudattaa samaa kaavaa, sillä erityisesti emme enää mene Tallinnaan nähtyvyyksiä katselemaan, kirjoitan tällä kertaa erilaisen matkakertomuksen. Esittelen lähinnä ruokapaikkoja ja ostosmahdollisuuksia, jotka ovat erityisesti minun mieleeni.

Enää ei tule juurikaan syötyä vanhan kaupungin ravintoloissa. Hinnat alkavat olla aivan Suomen tasoissa, jotkut jopa kalliimpia, ja toisekseen vanhan kaupungin ravintolat (valitettavasti) alkavat pääsääntöisesti olla suunnattuja pelkästään turisteille.

Itse olen ihastunut eniten Kalamajaa ja varsinkin Telliskiven alueeseen. Tuolta löytää parin korttelin sisältä aivan ihania ravintoloita. Hinnat ovat todrlla edullisia ja vain kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Tällä kertaa kokeilimme yhtä uutta ravintolaa, jossa emme olleet aikaisemmin käyneet ja tykästyimme kovasti.

Ensimmäisenä iltana syötiin vanhassa kaupungissa – Rataskaevu 16 ravintolassa. Juhlimme appiukon 60-vuotissynttäreitä ja halusimme syödä jotakin hieman tyylikkäämpää, mutta kukaan meistä ei kuitenkaan ole mikään fine dining tyyppi, joten päädyimme tähän vaihtoehtoon. Edellisellä kerralla kyseisessä ravintolassa palvelu oli hidasta ja huonolaatuista. Ruoka oli kuitenkin erinomaista. Tällä kertaa myös palvelu oli hyvää.

Vesikannu

Muille tuotiin alkuun talon puolesta tuoretta leipää ja pikkuruiset keittiön tervehdykset ja minulle tarjoilija ystävällisesti järjesti gluteenittoman vaihtoehdon. Harmikseni tarjolla ei ollut gluteenitonta leipää, vaan jouduin tyytymään riisikakkuihin. Parempi sekin kuin ei mitään.

Alkuleipä

Toinen ongelmani oli kasviruoka. Listalla oli yksi kasviruoka, joka oli gluteeniton, mutta se ei minua niin kiinnostanut. Niinpä tyydyin syömään kalaa, jota hätätilanteessa suostun syömään. (Nyt listaa on hieman uudistettu ja kasvisruokavaihtoehtoja on paremmin saatavilla.) Kukaan ei valitellut eväistään. Annokset ovat melko pieniä, joten suosittelen ottamaan alkuruokaa tai vaihtoehtoisesti jälkiruokaa. Itsehän tietenkin söin molemmat.

Alkuruoka

Alkuruuaksi söin linssisalaattia vuohenjuustotahnan kera. Tarvitseeko erikseen mainita, että maut olivat todella kohdallaa? Annoksessa oli myös ihanasti yhdistelty erilaisia tekstuureja suutuntuman muokkaamiseksi.

Pääruoka lohi

Pääruokana minulla oli lohta ja Marko nautiskeli mureasta hirvenlihasta. Saatoin köydä hieman närppimässä marjoja Markon lautselta.

HIrvenliha

Jälkiruokaa oli tietenkin myös saatava, sillä eihän mikään päättäisi onnistunutta ruokailua yhtä hyvin.

Konvehteja

Sain käsin tehtyjä raaka-suklaa konvehtejä, jotka huuhtelin alas vihreän teen kanssa.

Lounaspaikkoja on Tallinnassa todella runsaasti. Melkein jokaisesta kahvilasta saa lounasta ja ruuat ovat yleensä edullisia ja herkullisia. Minun gluteenivamma kuitenkin hieman rajoittaa tätä tarjontaa, sillä harvoin on tarjolla mitään gluteenittomia leipiä tai vastaavia. Niinpä kävimme lounalla mm. Hell huntissa. Siellä kannattaa ottaa erilaisia snackseja ja maistella niitä todella laajan olut/siiderivalikoiman kanssa. Ongelmana tuossa paikassa on, että sen olemassa olosta tietävat suunnilleen kaikki, jotka menevät Tallinnaan. Paikka on yleensä tupaten täynnä ja pöytää on vaikea saada. Lisäksi ruokaa voi todella joutua odottamaan. Mekin odotimme lounasaikaan varmaan reilun tunnin.

Hellhunt lounas

Minulleehkä kaikkein rakkain ravintola löytyy Telliskiveltä Kalamajasta, F-hoone nimittäin. Ruokalista on juuri minun makuuni, samoin miljöö. Ravintola on rakennettu vanhaa tehdas rakennukseen ja se tarjoilee ruokaa aina aamiaisesta illalliseen. Ruokalistalla on selkeästi merkitty erityisruokavaliot ja listalla on runsas valikoima myös vegaanisia ruokia. Alkuruokana maistelin päärynävuohenjuustosalaattia.

F-hoone salaatti

Pääruuaksi minä otin kurpitsa-falafeleja kvinoa salaatin ja cashewpähkinäkerman kanssa. Tämä annos oli niin taivaallinen, että olisin voinut nuolla lautasen.

Falafelit

Marko valitsi itselleen pääruuaksi burgerin, joka näytti maistuvan myös erinomaisesti.

MArkon burgeri

Jälkiruuaksi otin vielä pannacottaa mantelicrumblen ja vadelmasorbetin kanssa. Kylläpä oli tyytyväinen olo.

Pannacotta

Toinen hyvistä lounaspaikkasuosituksistani sijaitsee aivan Virukeskuksen kupeessa. Vapiano löytyy myös Solaris keskuksessa. Muutama vuosi takaperin kyseinen ketju rantautui myös Helsinkiin, mutta Tallinnassa on vielä edullisemmat hinnat. Gluteenittomia vaihtoehtoja on harmittavan vähän. Pizza tai pastaa ei saa gluteenittomana. Onneksi nyt oli tullut valikoimiin myös risottoa, joten sain sentään jotain syödäkseni.

Risotto

Uusin löytömme on La Tabla ravintola Telliskivellä. Ravintola tarjoilee keski-Amerikkalaisia makuja täysin itsetehtynä. Mm. tortillaletut ja nacholastut olivat itsetehtyjä. Voin suositella tätä ravintolaa kaikille texmex makujen ystäville. Kovin tulista ruoka ei ollut, mutta varmasti olisi ollut mahdollista saada tulisempaakin pyydettäessä. Alkuun oli tietenkin saatava aperitiiviksi aito mango margarita.

Margarita

Marko maisteli alkupalaksi nachoja erilaisten soossien kanssa.

Nachot

Minä otin maissitortilloihin tehtyjä quesadilloja. Molemmat annokset olivat erittäin hyviä.

Quesadillat

Pääruuaksi tilasin kasvishöystöä kvinoan kanssa. Lisäkkeenä oli myös bataatikastiketta. Lisäksi sain keräillä erilaisia kastikkeita toisten lautasilta, sillä kaikkien mieleen eivät tulisimmat soossit olleet. Listalta löytyi hyvin ruokaa kasvissyöjälle, sekä myös vegaanillekin.

Kasvisannos

Vaikka alkupaloista ja pääruuasta oli hyvin täynnä oli pakko saada kokeilla vielä jälkiruokaa. Minä otin itselleni banaani-avokadovanukasta (oli muuten vegaanista) ja Marko söi churroja. Jostain syystä niistä churroista ei ole kuvaa, lie olleet niin hyviä, että katosivat ennen kuin ehdittiin kuvaamaan. Ravintola oli niin ihastuttava, että palaan varmasti tänne takaisin seuraavalla kerralla.

Banaanivanukas

Viimeisenä iltana kävimme syömässä Kohvik Sesoon ravintolassa. Ravintola sijaitsee hieman vanhan kaupungin ulkopuolella, erään talon sisäpihalla. Siitä ajaa helposti ohi, jos ei tiedä missä kyseinen ravintola sijaitsee. Suosittelen lämpimästi tätä ravintolaa kaikille. Sde tarjoaa ruokaa sesongin mukaan ja lista vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Alkuruuaksi nautiskelin vuohenjuustoa salaattipedillä.

Vuohenjuustosalaatti

Pääruokana minulla oli tattaria paahdettuja punajuurten, pikkelöityjen kurkkujen ja ranskan kermakastikkeen kanssa. Pääruoka oli hyvää, mutta ei niin tajunnanräjäyttävää, kuin se on ollut aikaisempina kertoina tässä ravintolassa. Annokseni oli mielestäni vähän kuivahko.

Kasvisannos

Jälkiruuaksi tilasimme vielä kannullisen vihreää teetä ja minä maistelin myös raparperista tehtyä paistosta.

Tee Raparperijälkkäri

Kun ruoka on esitelty voidaan siirtyä ostoksiin. Isoja ostokeskuksia on Tallinnan liepeillä useitakin. Mikäli olet liikenteessä omalla autolla, suosittelen Ülemiste keskusta. Siellä on valtava valikoima erilaisia kauppoja ja sinne pääsee nopeasti ja kätevästi omalla autolla. Pysäköinti on maksutonta. Keskuksessa on myös todella suuri Rimi, josta hoituvat helposti myös elintarvikeostokset. Vegaaniset tuotteet ovat Tallinnassa edullisempia kuin Suomessa, mutta niiden saatavuus on huonompi. Rimistä löysin tofua ja erilaisia juustoviipaleita. Itse ostan paljon kosmetiikkaa Tallinnasta ja tässä Rimissä on laaja valikoima luonnonkosmetiikkaa. Lisäksi matkaan lähtee aina suklaata ja teetä, sillä varsinkin tee on niin paljon edullisempaa Virossa.

Rottermanni kortteliin on avattu tänä keväänä Viron ensimmäinen vegaanikauppa Lääts. Valitettavasti kyseinen kauppa ei ollut vielä avoinna, kun kävimme Tallinnassa. Jonkin verran vegaanisia tuotteita on saataville Viru keskuksen Toidumaailmasta. Kannattaa siis käydä katsomassa sieltäkin valikoimaa.

Tallinnasta löytyy tietenkin myös Lush. Lush sijaitsee kauppakeskus Forumissa, joka on Virukeskusta vastapäätä. Lushilla tulee käytyä melkein joka kerta Tallinnassa ollessa, sillä hinnat ovat noin 20 prosenttia edullisemmat kuin Suomen liikkeissä. Tuotevalikoima on sama kuin Suomessa.

Tallinna alkaa olla niin tutta kaupunki, että siellä onnistuu vaeltaminen jo ilman karttaakin. Omat lempipaikat ovat löytyneet ja niitä alkaa olla niin paljon, että tulee kiire käydä joka paikassa. Muutama paikka on valitettavasti karsiutunut poiskin, sillä gluteenittomuus rajoittaa asioita hitusen. Mm. pidin erittäin paljon Peppersackin pronssioluesta ja Olde Hansan kanelioluesta, mutta valitettavasti en voi enää niitä nauttia. Suosittelen niitä kuitenkin kokeilemaan, mikäli olet oluen ystävä ja nämä ovat sinulta vielä kokeilematta. Hyvää juomaa saa vanhassa kaupungissa myös Drink! baarista. Heillä on runsas hanavalikoima ja vaihtuvat vierashanat. Tarjolla on myös gluteenitonta olutta. Miinuksena minimaalinen terassi. Terassin löytäminen on muutenkin hankalaa, sillä jos et ole valmis maksamaan 6 euroa tuopista, niin terassia saa etsiä aika kauan.

Tallinnaan voisin lähteä koska vaan uudestaan. Mutta koska välillä on nähtävä uusiakin paikkoja, niin Tallinna on jäänyt nyt kertavuotuiseksi paikaksi. Näillä näkymin nähdään uudelleen ensi keväänä.

Outi
Kommenttisi odottaa hyväksyntää! Osa kommenteista ohjataan tarkistukseen roskapostin välttämiseksi. Tarkistuksen jälkeen kommenttisi tulee tänne näkyviin!

Mainoksesi tähän?
Blogimme on aktiivimmillaan matkojen aikana ja tällöin myös kävijöitä on eniten. Monet selailevat myös kokonaiset matkat kerralla ahmien ja tietenkin tutkivat missä on käyty, mitä on syöty ja mitä on tehty. Mikäli mainospaikka voisi kiinnostaa niin lähetä sähköpostia [email protected] osoitteeseen!

© Auringon alla 2024