Santorini on meidän lomamme toinen kohde. Toisen viikon lomastamme vietämme uniikilla Santorinin saarella, jossa valitsimme asuinpaikaksemme Kamarin. Kamari on oikeastaan pelkästään turismin asuttama kylä, kuitenkin päädyimme siihen hyvän sijainnin ja uimarannan takia. Saaren isommissa kaupungeissa ei rantoja juurikaan ole pinnan muotojen vuoksi.
Santorini on asuttu ensimmäisen kerran 2000 vuotta eKr. Alkuperäinen väestö antoi saarelle nimeksi Fira (Thira), mutta 1200-luvulla venetsialaiset valtasivat saaren ja nimesivät sen uudelleen Santa Irinin mukaan, jolloin saaren nimi muuttui Santoriniksi. Saarella on siis pitkä historia ja se on kokenut välillä koviakin. Santorini on tuliperäinen saari ja edelleen saarella on toimiva tulivuori. Tämä tulivuori purkaantui 1600 vuotta eKr. tuhoten bysanttilaisen sivilisaation kokonaan saarella, sekä osa saaresta sortui mereen aiheuttaen ”calderan” Santorinin länsipuolelle. Tähän purkaukseen ja kaupungin mereen vajoamiseen on liitetty taru Atlantiksesta. Edellisen kerran tulivuori purkaantui 1950, jolloin purkaus oli lievä. Uuden purkauksen arveltiin tuolloin tulevan sadan vuoden kuluessa. Tilannetta seurataan koko ajan ja tarvittaessa saari evakuoidaan. Nyt näyttäysi siltä, että uinuva tulivuori on heräilemässä.
Santorini on se saari, mikä ensimmäisenä tulee mieleen, kun ajattelee Kreikkaa. Se on juuri sellainen saari, jossa on tiuhaan rakennettuja valkoiseksi kalkittuja taloja ja kapeita portaiden täyttämiä kujia. Katot ja ikkunan, sekä ovien pielet on maalattu sinisiksi. Santorini onkin yksi Kreikan suosituimmista lomasaarista ja kesäkuukausina siellä voi olla turisteja jopa ruuhkaksi asti. Haluamme kuitenkin tästäkin huolimatta koko tämän ainutlaatuisen saaren. Todennäköisestik kamera laulaa aika tiuhaan tahtiin tuolla viikolla.
Olemme varanneet etukäteen Santorinin helmet retken, jonka aikana pääsemme tutustumaan viininvalmistukseen, yhteen saaren vanhimmista kirkoista ja kylään, jonka ruutukaava on aikoinaan tyhty labyrintiksi, jotta viholliset eksyisivät. Samalla retkellä vierailemme myls Oiassa, joka on kuuluisa auringonlaskuistaan. Oiassa olemmekin ilta-aikaan, jotta auringonlaskun näemmekin ja illallistamme siellä. Tämän retken lisäksi on tietenkin vierailtava Thirassa, saaren pääkaupungissa. Minua kiehtoisi myös Akrotiri, eli muinaisen bysanttilaisen kylän rauniot, jotka on kaivettu laavan alta. Isäntä ei niin noista kivikasoista ole kiinnostunut, mutta katsotaan mihinkä se vahingossa joutuu. ;)
En osaa päättää, olenko enemmän innoissani viikosta Naxoksella vai kuvankauniilla Santorinilla. Joka tapauksessa lomaa odotetaan molemmat innokkaasti ja päiväpäivältä enemmän voi alkaa suunnitella lomaan liittyviä detaljeja. :)