Passin uusiminen...

Olin samassa tilanteessa missä moni suomalainen on ollut jo nyt ja on vieläkin. Eli passi on mennyt tässä kahden korona vuoden aikana vanhaksi. Omani oli alle vuosi sitten mennyt vanhaksi. Kerron hieman tässä omasta passin uusimisesta.

Passikuva

Päätin tietenkin yrittää passikuvan ottoa itse. Olihan me hankittu tässä reilu vuosi sitten käytetty järkkäri, joten sillähän se onnistuu. Itse kuvan ottaminenhan on helppoa, mutta ennen kuin otat kuvan niin pitää miettiä sitten se missä otat kuvan. Valaistus on hyvä olla edes ok, jotta ei tule ylimääräisiä varjoja ja taustan pitää olla vaalea ja yhtenäinen. Helpommin sanottu, kuin tehty. Lopulta paikka löytyi kotoa, kun hieman kirjahyllyä siirti.

Passikuvaan on itseasiassa suht tarkat ohjeet ja niihin kannattaa tutustua. Passikuvan luomiseen on helpottava sivusto: https://passportphotolab.com/fi/ - tuolla itse nimittäin siirsin ottamani kuvan ja hieman muokkasin kokoa sopivaksi ja näin. Sieltä sitten saa juuri oikean kokoisen kuvan.

Tämän jälkeen mennäänkin sitten lupahallinnon valokuvapalvelimelle osoitteeseen https://lupakuvienvastaanotto.fi/ ja siirretään kuva sitten sinne. Täällä vielä käydään kuvan ohjeet läpi ja saat lopulta koodin mikä käy passihakemukseen.

Passihakemus

Passihakemus kannattaa ehdottomasti tehdä verkossa. Tämä tapahtuu Poliisin verkkosivuilla osoitteessa https://poliisi.fi/ ja sitä kautta saat tehtyä ja maksettua hakemuksen. Hakemukseen tarvitset tuon passikuvan koodin ja pankkivarmenteet. Passin hakeminen on myös halvempaa verkkosivujen kautta.

Tässähän meinasi olla se ongelma, että oli Kuopion poliisiasemalle jonoja passihakemukseen ja jonotushommiksi se meinasi mennä. Itsellä kävi kuitenkin pieni tuuri, kun kyttäsin Poliisin ajanvarausta ja sattui aikoja tippumaan niin sain varattua ajan. 

Tapani mukaan olin etuajassa ja olisin silloin jonottamalla päässyt vuoronumerolla nopeammin palveltavaksi, kuin sitten varaamallani ajalla. Noh, mistäpä tämän tiesi ja tuuria olisi ollut tällä kertaa jonossa. 

Itse homma oli asemalla selvä suht nopeasti ja allekirjoitusten ja sormenjälkien annon jälkeen homma oli sillä selvä.

Odotus…

Sitten alkoi odotus. Minulla oli reilusti aikaa ennen tuota aiempaa Tallinnan matkaa ja hieman kuitenkin jännitti meneekö tuo itse otettu kuva läpi vaiko ei.

Poliisin sivuja kyttäsin päivittäin ja odottelin milloinka passihakemuksen tila muuttuu ja se alkaisi pikkuhiljaa ilmestyä R-kioskille.

Aikaa jäi lopulta hyvin ja kuvakin meni läpi. Tässä olisi kiva tietää jossain välissä hakemisprosessia, että kuva on hyväksytty. Olisi minulla ollut aikaa ottaa kuva uusiks jossain muualla, mutta silti tuo olisi ollut kiva tieto.

R-kioskilta sai passin vanhalla passilla, kun se oli mennyt vanhaksi sopivan ajan sisällä ja näin ollen siitäkään ei tullut ongelmaa. Tässähän olisi voinut kirjoittaa valtakirjan esim. Outille, joka olisi saanut omalla passillaan haettua sen.

Loppusanoja

Loppujen lopuksi tämä homma meni tosi hyvin. Passikuvan ottaminen itse onnistui hyvin ja eipä siinä ollut mitään ongelmia. 

Sen vinkin annan, että olkaa ajoissa. Kannattaa varata koko prosessiin aikaa ja varsinkin nyt kun lupapalvelut voi olla vieläkin ruuhkautuneena niin kannattaa varata aikaa. Muutenkin hyvä varata aikaa kun passia uusitaan.

Hieman tuo passikuvan ottaminen itse vaatii osaamista ja suosittelen kunnollista kameraa. Kannattaa katsoa passikuvan vaatimukset ja muutenkin miettiä riittääkö oma osaamisesi siihen. Varsinkin jos mietityttää niin kannattaa sitä aikaa varata jos vaikka tuo kuva hylätään niin voit joko itse ottaa uuden tai sitten otattaa uuden kuvan.

Tulen ensi kerrallakin ottamaan itse tuon passikuvan. 

Marko
5.7.2022
Kommenttisi odottaa hyväksyntää! Osa kommenteista ohjataan tarkistukseen roskapostin välttämiseksi. Tarkistuksen jälkeen kommenttisi tulee tänne näkyviin!
© Auringon alla 2024