Mitä kameroita lähtee reissuun mukaan?

Tämä artikkeli liittyy matkaan Rethymnom 2015.

Kuten jokaiselle lomareissulla niin pitää se kamera tai tässä tapauksessa kamerat ottaa matkalle mukaan. Viime vuonna oli Canonilta lainassa D30, mutta tänä vuonna lähdetään täysin omalla setillä liikenteeseen. Käynkin tässä hieman läpi mitä kameroita lähtee matkaan ja mikä niiden käyttötarkoitus tulee olemaan.

600dCanon EOS 600D järjestelmäkamera

En ole mikään ammattivalokuvaaja ja ei se järkkärikään ole sitä ihan kalleinta tasoa. Canon 600D tuli hankittua kolmisen vuotta sitten korvaamaan 1000D järkkäriä. Olenkin pärjännyt varsin mainiosti tuolla kitti linssillä ja tälläkin kertaa matkaan lähtee perus runko ja sen mukana tullut 18-55mm kittilinssi. Olen aikaisemmsita reissuista oppinut, että en tule käyttäneeksi kalansilmää reissussa niin en sitä tällä kertaa ota mukaan ollenkaan.

Järkkärillä saa varsin mainiota kuvaa otettua ja tämä onkin aina matkassa kun ollaan retkillä tai tehdään hieman perinteisestä poikkeavaa. Ihan joka paikkaan en koon vuoksi tätä kanniskele eikä tämä rannalla ole mukana ollenkaan.

nikon1Nikon 1 J1 mikrojärjestelmäkamera

Outi halusi aikoinaan välttämättä itselleen Nikon 1 J1 kameran. Syynä oli tietenkin sen ulkonäkö ja koko. Onhan tämä Nikonin mikrojärkkäri kerrassaan hyvä peli ja se meillä onkin korvannut täysin pokkarityyppisen kameran. Mikrojärkkäri on koon puolesta mitä mainioin matkakamera, se kun ei järkkäriin verrattuna ole niin iso ja painava niin se onkin mukana oikeastaan aina.

Mikäli olet hankkimassa kameraa ja pohdiskelet pokkaria niin kannattaa tutustua mikrojärkkäreihin. Rahallinen satsaus kannattaa sillä ne on koon puolesta varsin mainioita kameroita ja niillä saa parempia kuvia kuin kaupan halvimmalla pokkarilla.

goproGoPro

Tämä onkin se tämän reissun erikoisuus ja tulevaisuudessa tällä tullaan tekemään paljon enemmän meidän matkoilla. GoPro on erittäin pienikokoinen action kamera, mutta koon puolesta tämä onkin kerrassaan mainio matkakamera. Pääpainio tällä kameralla on videopuolella ja ensimmäistä kertaa tulen yrittämään tehdä lomavideota. Lopputuloksen tulette näkemään täällä blogin puolella sitten matkan jälkeen.

Pienen koon ansiosta GoPro kulkee vaikka taskussa ja suojakotelon ansiosta se pääsee myös uimaan mereen. Tulen kirjoittamaan matkan jälkeen erillisen artikkelin miten GoPro pärjäsi lomakamerana ja sainko aikaan mitään sillä. Tällä lomalla on tarkoitus opetella tuon kameran käyttöä sillä sain sen vasta hankittua.

Kameran lisävarusteet

Olen pyrkinyt välttämään hirveän ison varustevuoren kantamista sillä aikaisemmista reissuista oppineena en tarvitse kauheasti niitä. Olen parina vuonna kantanut laukussa monopodia järkkärille, mutta millekkään retkelle en sitä mukaan ole ottanut. Se ei siis lähde tänä vuonna mukaan ollenkaan. Canonin järkkäri ja Nikon 1 pärjännee tänä vuonna ilman mitään lisävarusteita – paitsi mikrokuituliina lähtee matkaan objektiivien putsausta varten.

GoPro onkin sitten jo toinen tarina. Sitä varten tuli tehtyä pieniä hankintoja jo senkin takia, että saisin siitä irti hieman enemmän. Matkaan lähtee sille tarkoitettu monopod, kelluva kahva, antifog tyynyjä sekä gorillapod (tosin gorillapodia voi käyttää myös Nikonin kanssa). Mitään kummempia mountteja en tälle reissulle ole hankkinut enkä kokenut tarpeelliseksi – opetellaan tällä reissulla perusteita nyt ensin ja katsotaan ensi vuonna tarpeet uusiksi.

Tietenkin kameroiden laturit lähtee mukaan samoin kuin ylimääräisiä muistikortteja sekä muistikortinlukijoita. GoProlle on myös pari vara-akkua matkassa.

Marko
26.8.2015

Kaikkiin kamerahommiin suosittelen en lisä- vaan vakiovarusteeksi puhallinta. :-) Esimerkiksi tällaista isoa:

http://www.digitarvike.fi/camgloss_silikoni_kasipuhallin

Puhaltimen avulla saa pölyhiukkaset ja muut sellaiset pois objektiivista. On parempi puhaltaa ne kuin hangata, koska hankaaminen voi naarmuttaa.

Hyvä vinkki, pitääkin hankkia tollainen vielä. Itse olenkin varovainen kun objektiiveja puhdistan ja hiekat yms jyvät tulee katsottua ennen kuin alan hankaamaan. Isoin ongelma on yleensä sormenjälki linssissä :D (eikä välttämättä se oma)

Moi. Mitenkäs actionkameran vieminen noin käytännössä, lentokenttä yms. kuviot? Meneekö käsimatkatavaroissa, vai pitääkö pakata matkalaukkuun?

Moi! Eipä ole sen kanssa ollut ongelmia. Akut pitää käsimatkatavaraan pistää nykyään. Itsellä meni GoPro akkuineen muistaakseni käsimatkatavarana ja sen lisävarusteet sitten ruumeen menevässä matkalaukussa. Samat säännöt tätä koskee kuin muitakin kameroita ja akkuja.

Kommenttisi odottaa hyväksyntää! Osa kommenteista ohjataan tarkistukseen roskapostin välttämiseksi. Tarkistuksen jälkeen kommenttisi tulee tänne näkyviin!
© Auringon alla 2024