Miten korona vaikuttaa tämän vuoden matkaan?

Tämä artikkeli liittyy matkaan Kos 2022.

Heti alkuun asiat selviksi. Fakta on se, että ei vielä tiedetä mikä tilanne lomakauden (huhti-/toukokuu) alussa on. Nyt voidaan tehdä vain pohdiskeluja sekä spekulaatioita. Sekään ei ole mitenkään varma, että tilanne kesän alussa on sama, kuin lopussa. Alla olevat ajatukset ovat sitten minun omiani eikä näitä voi mitenkään pitää virallisena kantana. Näin, ehkä siinä on se ns. disclaimer.

Sen vielä sanon alkuun, että en viime vuonna käynyt Kreikassa, joten en tarkkoja käytäntöjä siltä ajalta voi sanoa.

Tilanne tällä hetkellä

Tällä hetkellä on oikeastaan kolme eri tapausta millä pääset Kreikkaan:

  1. Kaksi rokotetta ja todistus siitä eli ns. koronapassi
  2. Sairastettu korona
  3. Tehty testi ennen maahantuloa

Nämä oli yksinkertaistetut säännöt maahantuloon, mutta pidemmät kuvaukset aikoineen löydätte tuosta alla olevasta linkistä.

PLF lomake (Passenger Locator Form) pitää vielä täytellä lisäksi.

Ajantasaisinta tietoa siitä millä ehdoilla Kreikkaan pääsee löytää https://travel.gov.gr/#/ sivustolta. 

No entäs sitten tilanne kesällä?

En tiedä? Varmaksihan ei kukaan voi sanoa, mutta spekuloidaan nyt. 

Faktahan on se, että Kreikka on turismista hyvinkin riippuvainen. Eli jos on mahdollisuutta, halua ja intoa lähteä sinne niin antaa mennä. Moni Kreikkalainen saa ison osansa rahoistaan turismista: kahvilat, ravintolat, kaupat yms.

Epäilen vahvasti, että tuo tämän hetkinen tilanne tulenee pysymään Kreikassa. Eli vaaditaan rokotteita, sairastettua koronaa tai testiä. Tuurillaan kaikki kolme joudut todistamaan jos on rokotteita alla sekä sairastettu korona. Siihen päälle vielä satunnaistestaus.

Entäs sitten maskin käyttö yms. Itse olen varautunut henkisesti jo siihen, että lentokoneessa, -kentällä sekä kuljetuksissa pitää käyttää maskia. Samoin kaupoissa ja sisätiloissa. Rannalla sekä ravintoloiden terasseilla en usko maskia vaadittavan.

Tässä on muuten todella hyvä resurssi nykytilan seurantaan ympäri Eurooppaa (myös Kreikka): https://reopen.europa.eu/fi/ 

Ongelmalliseksi tässä yhtälössä tekee tällä hetkellä se, että esim. täällä Kuopiossa ei testata enää kaikkia. Itsekin olen sairastanut koronan (positiivinen kotitesti ja vaimolla oli positiivinen ns. oikea testi). Mutta itsellä ei tosiaan ole ns. virallisesti todettua koronaa. Taustalla on kaksi piikkiä ja kolmatta lähden tässä keväällä selvittämään. Olisi kolmas pitänyt ottaa, mutta kerkesin sairastua jo ja hyöty olisi tällä hetkellä heikko.

Itse en tästä oikeastaan vielä stressaa tästä elokuun matkasta ja sinne pääsystä. Elokuussa ajattelin alkaa tarkemmin tutkimaan sen hetkistä tilannetta sekä sen hetkistä proseduuria maahantuloon. Tietenkin jos koronatilanne muuttuu aiemmin radikaalimmin niin sitten on pakko alkaa miettiä suunnitelmia. Kova halu ja tahto on silti lähteä Kreikkaan kahden vuoden tauon jälkeen.

Lopuksi

Ennen matkaa on vielä hankittava passi… Oma kun meni vanhaksi tässä koronan aikana ja ei ole ollut tarvetta. Koska kotoa löytyy välineitä niin lähdetään kokeilemaan vielä passikuvan ottoa itse. Tästä tulenee tänne blogin puolelle juttua.

Mulla on hieman kutina ja aavistus siitä, että matkustamista tullaan avaamaan tänä vuonna ja Kreikkalaiset on mielissään siitä, jos turistia tulee ja varsinkin jos meitä suomalaisia tulee sinne. 

Tähän loppuun jos sekalaiset vinkit vielä:

  • Älä vielä stressaa kesän koronatilanteesta
  • Tilanne voi muuttua kesänkin aikana
  • Tsekkaa, että onko passi kuitenkin voimassa
  • Varaa matka rohkeasti jos tarjous sattuu eteen
  • Tutki pari - kolme viikkoa ennen matkaa ajantasainen tilanne maahantulosta ja seuraa sitä
  • Tutki matkanjärjestäjän sivuja ja kysy heiltä tarvittaessa ohjeita - sitä varten he ovat siellä

ps. kannattaa muistaa osallistua arvontaan vaikka kommentoimalla tähän postaukseen omia mietteitä!

 

Kuva: Thanos Papazoglou (Unsplash)

Marko
28.2.2022
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

Ihan mahtavaa, että teidän blogi taas aktivoituu. Edellisten reissujenne jutut on tarkkaan luettu ja niistä nautittu. :)

Kyllä aktivoituu! Niin blogi ja sitten tuo matkapäiväkirjan puolikin kunhan päästään reissuun!

Katsotaan josko tässä joku pienempi reissu ennen elokuuta tehdään. Saa nähdä.

Kommenttisi odottaa hyväksyntää! Osa kommenteista ohjataan tarkistukseen roskapostin välttämiseksi. Tarkistuksen jälkeen kommenttisi tulee tänne näkyviin!
© Auringon alla 2024