Seuraavana kohteena Tallinna

Tämä artikkeli liittyy matkaan Tallinna 2016.

Tässä blogissa emme olekaan ennen bloganneet Tallinnan matkasta. Gdańsk sai kunnian olla ensimmäinen reissu, joka ei ollut ”etelänloma”. Nyt onkin vuorossa sitten Tallinna. Olemme käyneet useamman vuoden ajan ainakin kerran vuodessa Tallinnassa, joskus jopa kahdesti ollaan sinne eksytty. Kävisimme varmaan useamminkin, mutta täältä Kuopiosta on hieman työläämpi lähteä sinne, kuin esimerkiksi Helsingistä. Näiden vuosien aikana on auto ollut mukana jokaisella matkalla ja onpa Tallinnasta hankittu kesärenkaatkin.

Tallinnan vanhaa kaupunkia

Tänä vuonna matkalle lähtee yhteensä viisi henkilöä ja kaksi autoa. Minä ja Outi ollaan järkätty suurin osa käytännön asioista tälle reissulle. Kerronkin hieman niistä mitä tässä on puuhailtu ja millainen reissu olisi suunnitelmissa. Samoin tulen jakamaan vinkkejä mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähdetään autolla Tallinnaan. Outi kertonee kaupoista ja tämmöisestä hieman tarkemmin vielä ennen reissua ja reissussa/reissun jälkeen.

Tallinna

Tallinna on kyllä aivan mahtava paikka. Se on varmaan yksi meidän kohteista Kreikan lisäksi. Tänne palaamme vuosi toisensa jälkeen. Vaikka paikkoja on nähty useaan kertaan niin joka reissulla tulele löydettyä jotain uutta. Vanha kaupunki on vieläkin aivan mahtava paikka käppäillä ja istuskella kahvilla/siiderillä.

Vanhaa kaupunkia

En varmaan koskaan tule kyllästymään Tallinnassa käymiseen. Vielä siellä on kuitenkin paikkoja joissa ei olla käyty kuten Teletorni – tänä vuonna jos kelit sallii niin lähdemme siellä piipahtamaan. Muita käymisen arvoisia kohteita on ainakin Tallinnan eläintarha ja erilaiset kauppakeskukset.

Tallinna

Pyörimme yleensä vanhan kaupungin läheisyydessä sekä nykyään jo suhteellisen trendikkäällä Koplin alueella. Molemmilla alueilla on huikeasti hyviä ruoka ja juomapaikkoja joista kuulette varmasti lisää täällä blogin puolella. Pari paikkaa voisin jo heti mainita: Hell Hunt, Drink!, Ancho, F-Hoone ja Kohvik Sesoon. Näistä tarkemmin myöhemmissä kirjoituksissa.

Majoitus

Aloitetaan ensin vaikkapa majoituksesta. Olemme yleensä olleet tuttujen omistamassa asunnossa, mutta tällä kertaa se ei ole mahdollista. Lähdimmekin etsimään majoitusta sitten muualta ja päädyimmekin valkkaamaan kaksi hieman erilaista majoitusratkaisua. Osa porukasta (2/5) menee Metropol nimiseen hotelliin ja loput (3/5) ottaakin sitten kämppä majoituksen. Itse olen menossa tuohon kämppään majoittumaan ja kuvien/tietojen perusteella pitäisi olla hyvä paketti – siellä on nimittäin saunakin! Tästä kämpästä tulenee hieman juttua sitten kunhan päästään sinne. Hotelli varattiin Otel.com sivuston kautta ja kämppä varattiin sitten Booking.comin kautta. Kannattaa muutenkin tehdä hieman tutkimusta siitä mistä saa edullisimman majoitusta sillä erot majapaikkojen omien sivujen ja Bookingin kaltaisten sivustojen kanssa ovat välillä huomattaviakin.

Tallinna onkin siitä hyvä kohde, että siellä on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja hintatasokin vaihtelee edullisesta kalliimpaan. Kannattaa myös katsoa tarjouksia esimerkiksi Tallinkin sivuilta sillä he tarjoavat myös heidän omia hotellejaan lauttalippujen kylkeen. Muina sivustoina jo mainitun Bookingin ja Otel.comin lisäksi voisin mainita Hotels.comin ja Trivagon. Näitä kaikkia kun selaa ja vertailee niin varmasti löytyy kukkarolle sopiva majapaikka.

Lauttaliput

Lauttalippuja pohdiskeltiinkin sitten jo jonkin aikaa. Ensinnäkin piti tietysti saada selville montako autoa lähtee ja kuka niitä ajaa vai jääkö toinen auto satamaan vai miten toimitaan. Loppujen lopuksi saatiin selvyys, että kaksi autoa joilla lähdetään menee Tallinnaan asti – kuskitkin löytyi. Kävin läpi Viking Linen tarjonnan ja tulin tulokseen, että aikataulut ei täsmää. Eckerö Line hylättiin osin aikataulujen ja osin laivan takia. Lähdimme tutulla ja turvallisella Tallinkilla liikenteeseen sillä siellä oli vaihtoehtoina useampikin lähtö.

Autokannella

Menomatkalle olimme jo päättäneet Starin joka lähtee 13.30 Helsingistä. Tällä olemme menneet joskus aiemminkin. Paluumatkalle taas katselimme Baltic Queenia, mutta verkossa näkyi välillä, että kansipaikat olisivat menneet. Toisena vaihtoehtona oli Star paluumatkallekkin. Halusimme varmistaa sen, että molemmat autot pääsee nyt ainakin samaan laivaan joten päätimme, että soitamme ja varaamme sitä kautta liput.

Laivalla

Tallinkille soittaessa siellä olikin oikein mukava asiakaspalvelija luurin toisessa päässä ja homman sain hoidettua varsin mallikkaasti. Olin aiemmin kerännyt osallistujilta sotut ja autojen rekkarit, jotta kaikki informaatio olisi minulla. Saimmekin oikein mukavasti paikat mennessä Starille ja tullessa Baltic Queenille. On muuten edullisempi tulla tuolla Baltic Queenillä takaisin vaikka matka kestääkin kauemmin, kuin Starilla.

Autolla Tallinnaan

Olemme useamman vuoden ajan käyneet tosiaan autolla Tallinnassa ja voisinkin jakaa jokusen vinkin tähän liittyen. Suojatiet tulee jo heti ensimmäisenä mieleen sillä heillä väistetään suojatielle meneviä paljon herkemmin kuin meillä täällä Suomessa. Kannattaakin olla varuillaan ja antaa tietä suojatien ylittämiseen.

Vakuutusyhtiöön kannattaa olla myöskin yhteydessä sillä ulkomaille mennessä tarvitset ns. Green cardin autollesi. Tästä saatkin lisätietoa vakuutusyhtiösi sivuilta. Itse tilasin tämän OP:n verkkopalvelun kautta ja sen pitäisi olla postissa tulossa minulle. Matkavakuutus kannattaa tarkistaa samalla sillä se on hyvä olla aina kun reissataan ulkomailla.

Auton varustukset pitää olla myös kunnossa. Ellei sinulla ole uudempaa rekisterikilpeä niin autossasi on hyvä olla (liekö pakollinen?) FIN tarra. Itselläni on EU kilvet joissa on tuo FIN teksti rekisterikilvessä jo, joten erillistä tarraa ei tarvita enää. Katsoin ihan varmuuden vuoksi vielä muuta varustustakin. Euroopan komission ja Tallinnan Suomen suurlähetystön sivuilla onkin tähän asiaan apuja. Tässä kuitenkin lista vielä:

  • Green card
  • Varoituskolmio
  • Palosammutin
  • Ensiapupakkaus
  • Huomioliivit
  • Pyörän jarrukiilat

Itseltäni näitä ei ole koskaan kysytty, mutta pakko myöntää että jarrukiiloja en ole ottanut sillä en tiennyt niiden pakollisuudesta. Muut autosta pitäisi löytyä tälläkin hetkellä.

Muuten ollaankin aika likellä Suomen sääntöjä liikenteessä ja liikenne ei kauheammin eroa suomalaisesta liikenteestä. Alkoholin suhteen siellä on aikalailla nollatoleranssi autoillessa joten jos ajat niin et ota.

Bensaahan kannattaa yleensä tankata Virossa sillä se on aiemmin ollut halvempaa, kuin meillä Suomessa. Itse olenkin ottanut tankin täyteen Tallinnasta lähtiessäni niin olen Kuopioon asti päässyt oikein mukavasti.

Lopuksi

Matkaan on aikaa about kuukausi ja vielä kerkeää siis tekemistä sinne keksiä. Blogin puolelle ennen matkaa tulee varmaan jotain ostoksiin, ruokaan ja juomaan viittaavaa laiteltua. Ihan perinteisiä viinaturisteja emme kuitenkaan ole vaikka sitä alkoholia tulee kotiin tuotuakin sieltä. Pääpaino Tallinnan reissussa on aina ollut hyvä meininki, hyvä ruoka, hyvä juoma, hyvä seura ja muutenkin tavoite on tehdä hyvä reissu.

Mikäli teillä on vinkata Tallinnasta jotain niin antaa paukkua kommenttikenttään.

Marko
4.4.2016
Kommenttisi odottaa hyväksyntää! Osa kommenteista ohjataan tarkistukseen roskapostin välttämiseksi. Tarkistuksen jälkeen kommenttisi tulee tänne näkyviin!
© Auringon alla 2024