Valmistautuminen matkaan – tekniset vekottimet

Tämä artikkeli liittyy matkaan Lefkas & Parga 2013.

Oikeastaan kaikki jotka tuntevat minut tietävät sen, että minulla on suhteellisen hyvä määrä tekniikkaa ja löytyy niin täppäriä kuin älypuhelinta ja järjestelmäkameraa. Lomalle pitää tietysti ottaa jotain tekniikkaa mukaan sillä tätä blogiakin on päivitettävä siellä ollessa. Kerronkin tässä kirjoituksessa hieman siitä mitä olisi tarkoitus ottaa tälle kahden viikon matkalle mukaan ja jaan myös vinkkejä siitä mitä näillä vekottimilla voi tehdä siellä ja miten ne ovat hyödyksi meille.

Kännykkä

Tämä on oikeastaan itsestään selvä asia sillä kännykkä pitää ottaa mukaan jo sen takia, jos sattuu jotain ja pitää saada joko minuun yhteys tai sitten meidän pitää olla yhteyksissä oppaaseen. Tietty hyvähän se on ilmoitella kotipuoleenkin omasta elossa olemisestaan ja muutenkin jakaa ärsytystä lomakeleistä kotiin.

Ota kuitenkin huomioon se, että kannattaa ottaa mobiilidata pois päältä ulkomailla ollessasi. Nykyään taitaa vielä aika monella maksaa yksi megatavu useita kymmeniä senttejä. Tallinnassa se maksoi 0.56 euroa per megatavu ja yksi megatavu on nykyään aika vähän. Varmista siis palveluntarjoajalta, että roaming esto on sinulla päällä sekä laita varmuudeksi vielä puhelimsestasi mobiilidata pois päältä kun olet ulkomailla.

Nykyään älypuhelimissa on tietysti GPS joten jos nappaat älypuhelimeen sovelluksen johon saat ladattua kartat etukäteen voit käyttää sitä apunasi kun suunnistat ulkomailla. Näin et tarvitse mobiilidataa karttojen lataukseen ja jos WiFiä ei ole saatavilla niin et ole ongelmissa senkään suhteen.

Täppäri/Tablet-tietokone

Tämä on ehkä tämän blogin tärkein väline. Tulemme päivittämään tätä blogia pääasiassa täppärin tai oikeastaan tarkemmin sanottuna iPadin kautta. iPadi tulee myös olemaan apuna kun ajelemme mönkkärillä Kreikassa sillä siihen on ladattu kartta valmiiksi ja se pystyy paikantamaan minut siihen pisteeseen missä olen ko. kartalla. Kreikassa kun on noita tienviittoja vähemmän niin tämän luulisi auttavan meitä ja pitävän meidät edes suhteellisen kartalla siitä missä me olemme.

Tietysti iPadi tulee olemaan myös viihdelaite. Tulen katsomaan lentokoneessa jonkun leffan ja tulen varmaan pelailemaan jotain peliä leffan katselun lisäksi. Pelailimme myös iPadillä viime reissulla parissakin eri kuppilassa.

Mainitsen vielä, että otan mukaan pari lisäpalikkaa joilla saan kamerasta kuvia iPadille ja sitä kautta tänne blogiin.

Kamerat

Tosiaan kamerat, monikossa. Mukaan lähtee nimittäin Outin Nikon 1 mikrojärkkäri ja oma Canon EOS 600D järjestelmäkamera. Noillakin pärjäisi varmasti, mutta erikoisuutena tällä kertaa pitäisi matkaan lähteä myöskin Canonin PowerShot D20 pokkari jonka saamme lainaan Canonilta. Tuossa D20 pokkarissahan on se erikoisuus, että sillä voi kuvata veden alla – snorkkeli odottaakin pakkaamistaan.

Lomakuvia tuleekin otettua monella laitteella ja kamerat vaativat tietty muistikortteja. Matkaan lähteekin 2x16gb ja 3x8gb muistikortteja joten ei pitäisi kuvatilan loppua kesken. Mikäli loppuu niin pitänee karsia hieman kuvia – en usko kuitenkaan, että tila loppuu kesken.

Lopuksi

Oikeastaaan nämä kolme kategoriaa kattaa aika pitkälti ne vempaimet mitä otamme mukaan. Haluankin lopuksi vielä kertoa pari lisävarustetta näille vekottimille.

Monopodi eli tunnetummin yksijalka lähtee mukaan sillä se on kevyt kantaa mukana ja ajaa asiansa hyvin ja on oikeastaan parempi ottaa matkalle mukaan kuin esim. kolmijalka. Suosittelenkin hankkimaan tämmöisen jos meinaat kuvailla jotain pimeässä sillä tämä avittaa aika paljon – harmikseni tätä ei ollut viime kesänä matkassa.

Ohjelmavinkkinä heitän niin Android kuin iOS vempeleillä tuon kartta sovelluksen joka kykenee tallentamaan kartat muistiin. Ohjelman nimi on City Maps 2Go ja siitä on maksullinen versio jonka olen muistaakseni joskus ostanutkin. On toiminut minulla hyvin kun olen tarvinnut sitä – viime kesänäkin oli käytössä tuo. Tuli tarpeeseen kun etsittiin jotain kauppaa…

Tätä en voi painostaa tarpeeksi jos meinaat blogata matkallasi. Hanki näppäimistö täppärillesi, kirjoittaminen on nimittäin sata kertaa helpompaa näppäimistön avulla kuin sitten kosketusnäytöllä. Usein nuo täppäreille tarkoitetut näppikset ovat vielä suhte pieniä joten voit kantaa niitä laukussasi ja kirjoitella vaikka kuppilassa kylmän frapen äärellä blogia – miksikäs ei?

Näillä vekottimilla lähdetään Kreikkaan ja tietokonetta en ota mukaan, sillä se painaa liikaa ja on loppuunsa turha kun matkassa on täppäri.

Mitkä vekottimet löytyisivät sinun matkalaukustasi?

Marko
5.8.2013

Monopodin lisäksi bean bag tai vaikka tavallinen kangaspussi, jonka voi täyttää esim. hiekalla, voi olla avuksi mikäli on tarkoitus kuvailla eri tilanteissa. Sellaisen avulla kameran voi helposti virittää eri asentoihin eikä ole kovin isoa vaaraa, että se pääsisi likaantumaan. ;-)

Bean bagia en omista mutta tuommosessa on aika hyvin laukku ollut apuna. Tietty matkaan voi lähteä tommoinen gorillapodi varmuudeksi kun tilaa ei paljoa se vie.

Kommenttisi odottaa hyväksyntää! Osa kommenteista ohjataan tarkistukseen roskapostin välttämiseksi. Tarkistuksen jälkeen kommenttisi tulee tänne näkyviin!
© Auringon alla 2024